Meteen naar de inhoud
Home » 10-punten plan » 10. (Denk)Sport

10. (Denk)Sport

Onlangs sprak BrabantSport de ambitie uit, om onder andere door middel van sport ervoor te zorgen dat de inwoners van Brabant er 3 gezonde levensjaren bij zouden krijgen. Wat ons betreft een mooie (en zeer ambitieuze) doelstelling waar DDO graag op in zou willen haken. DDO ziet sport als een belangrijk onderdeel van een gezonde maatschappij, omdat sport een multifunctionele taak heeft. Denk dan met name aan het sociale en het gezondheidsaspect welke in de sport goed tot uitdrukking komen. In tijden van corona is gebleken dat velen de weg naar sporten niet hebben weten te vinden. Dat betekent dus dat de infrastructuur om buiten te sporten blijkbaar niet aanlokkelijk genoeg was. Investeren in infrastructurele sportprojecten ziet DDO als een must. DDO denkt hierbij bijvoorbeeld aan het op termijn faciliteren van nieuwe hardloop- en wandelpaden in parken en het vergroten van het aantal voetbal- en basketbalveldjes. Door deze laagdrempelige faciliteiten zullen m.n. jongeren meer gaan bewegen. Oss kent helaas weinig sporthelden. Daar waar Eindhoven het Pieter van de Hoogenband zwemstadion en Tilburg de Irene Wüst ijsbaan heeft, blijft Oss achter. Oss heeft ook sporthelden nodig! DDO wil beginnen met het algemene sportklimaat te vergroten door hier breder op in te zetten. Ook de denksport verdient een introductie op de Osse basisscholen en sportaccommodaties in de kernen moeten behouden blijven. Wij zien de denksport als een toegevoegde waarde voor het onderwijs.

DDO wil het sportklimaat verbeteren door onder andere in te zetten op laagdrempelige faciliteiten. Sportverenigingen in de kernen moeten behouden blijven en ook de denksport verdient een introductie op de Osse basisscholen. 


Mijn naam is Loek van Wely. Ik ben 49 jaar, getrouwd en woonachtig in Oss, schaakgrootmeester & 8-voudig Nederlands kampioen schaken. Op het gebied van schaken mag ik mezelf dan ook als ervaringsdeskundige beschouwen. De denksport heeft mij veel gebracht. Ik heb veel van de wereld mogen zien door meerdere internationale schaaktoernooien bij te mogen wonen. 

Denksporten leveren een goede bijdrage aan de cognitieve functies. Het gaat hier bijvoorbeeld om de geestelijke ontwikkeling waarbij je bepaalde skills traint. Denk hierbij bijvoorbeeld aan strategisch denken, rekenen, patroon herkenning, emoties controleren, geduld opbrengen en nog vele andere skills die je ook in het dagelijks leven goed kunt gebruiken. Denksport is goed voor jong en oud. Het is wetenschappelijk bewezen dat geestelijk actief zijn goed is tegen Alzheimer. De denksport kan ik dan ook van harte aanbevelen. Ik vind dat we meer in faciliteiten zouden moeten investeren en de denksport verdient een introductie op basisscholen. Mijn doel is om Oss op de kaart te zetten als slimme stad!” 

Laagdrempelige faciliteiten

DDO wil door middel van laagdrempelige faciliteiten het sportklimaat in de gemeente Oss verbeteren. Door het op termijn aanleggen van bijvoorbeeld nieuwe hardlooppaden en het aanleggen van nieuwe voetbal- en basketbalveldjes in parken en wijken gaan m.n. jongeren meer bewegen. Bovendien gaat het verveling tegen.

Sportverenigingen

Het bestaan van sportverenigingen in de kernen is niet alleen van groot belang voor de leefbaarheid in de kernen van Oss, maar ook om het sportklimaat te verbeteren. Sportverenigingen zorgen voor verbroedering en maken de dorpen aantrekkelijk om in te wonen. De gemeente Oss zal zich dan ook moeten blijven inspannen om bestaande sportverenigingen in de kernen te behouden. Sportaccommodaties zijn dus belangrijk en komen het door DDO gewenste sportklimaat ten goede. Voldoende keuzemogelijkheden en faciliteiten op dit gebied dragen hier zeker aan bij (zie ook 8 leefbaarheid dorpen)

Denksport op basisscholen

Door ook de denksport op Osse basisscholen te introduceren zullen meer jongeren geïnteresseerd raken in een denksport als schaken. Het beoefenen van een denksport heeft een aantal positieve aspecten. Zo levert het een goede bijdrage aan een aantal bestaande cognitieve functies (zie hierboven).